Kategorier
Allmänt

Flyttfirma – ett bra val?

Ska du flytta och funderar på att anlita en flyttfirma? Det är ingen dum idé, men det finns saker som du bör tänka på innan du skriver under avtalet. Fel flyttfirma kan göra din flytt till en ren mardröm. Rätt sådan kan göra flytten till ett smidigt och enkelt projekt.

Att flytta blir för många en väldigt obehaglig överraskning. Man inser inte hur lång tid det tar, man anar inte hur jobbigt det är och man räknar inte alls med att projektet blir så pass stressigt som det i många fall blir. Inte sällan så hör man meningen – Aldrig mer – nämnas i samband med att en flytt är genomförd. I många fall handlar det om en bristande planering. Man har bokat fel transportbil, man har inte tillräckligt med kartonger, man har inte ringt tillräckligt många vänner, man har missat detaljen i att packa allting innan och man har inte räknat på hur långt avståndet är mellan plats A och plats B. Minsta lilla problem gör att tidsplanen spricker och att detta i sin tur skapar både stress och irritation. Till allt detta ska även en flyttstädning adderas och den måste ske då allt är utburet och ofta med en minimal tidsrymd. Något som leder till fusk med städningen och där man som en följd av detta också tvingas betala för en städfirma till de som står redo att flytta in. Att flytta själv är, som synes, inte helt enkelt. Därför är en flyttfirma ett bra alternativ.

Så hittar du rätt flyttfirma

Har du valt att välja en flyttfirma? Bra, men nu återstår också att välja rätt sådan. Vilket är svårare än många tror. I synnerhet om man bor i en större stad där ett större antal verksamma flyttföretag finns. I och med att tjänsten numera seglar in under Rut-avdraget så finns det också ett stort antal flyttfirmor över hela Sverige och där – tyvärr – många av dessa inte alls når den kompetens man som beställare har rätt att kräva.

Det förekommer skador på möbler, det kan handla om stölder, det kan innebära att dyrbara saker går sönder och det kan handla om att flytten sker långsammare än vad man kommit överens om. Även exempelvis hotfulla situationer i samband med betalning har rapporterats. Detta gör att man som konsument bör dra öronen till sig och välja flyttfirma med några viktiga punkter i åtanke snarare än att bara välja första bästa. Vi radar upp några av dessa punkter här nedan:

  • Ta in många offerter. Börja alltid med att sondera marknaden genom att kontakta så många flyttföretag som möjligt och ta in offerter för din flytt. Det ger dig en bra bild av priset. Rådet är att du låter de dyraste flyttföretagen vara och att även de absolut billigaste kan väljas bort. Det senare låter kanske konstigt, men i många fall så gäller devisen om att du får vad du betalar för. Ett alltför lågt pris kan indikera sämre kvalitet.
  • Ansvarsförsäkring. Har företaget någon försäkring och vad händer om någonting går sönder? Se till att denna fråga får ett svar innan du går vidare. Du kan även kolla upp exempelvis bilar så att dessa är försäkrade. Det ger en större trygghet.
  • F-skatt och skulder. Kolla alltid att flyttfirman har F-skatt. Det är en förutsättning för att du ska kunna använda Rut-avdraget och det är lätt att se över det via Skatteverkets hemsida. Du kan även ringa Kronofogden för att få en än bättre bild av företaget och kring huruvida detta förekommer i några mindre smickrande sammanhang.
  • Bohag 2010? Jobbar företaget efter de riktlinjer som finns i Bohag 2010? Det är en stor trygghet då denna överenskommelse mellan åkerier och möbeltransportörer i Sverige stipulerar vilka regler som gäller i samband med en flytt.
  • Erfarenhet och referenser. Två viktiga saker som kan leda till ett bättre val. Kolla alltid upp hur pass lång erfarenhet företaget har. Ju längre sådan, desto bättre blir jobbet i slutändan. Du bör även verifiera företagets kunskap genom att kolla upp vilka referenser man har. Ett par samtal räcker för att skingra frågetecknen.