Var hittar man statistik över bostadspriser?

Är du intresserad av att sälja din bostad och samtidigt vill veta ungefär hur mycket pengar du kan förvänta dig för den? Det är naturligt och det är också en viktig del inför en försäljning. Hur mycket en granne sålt sin bostad för kan mycket väl vara avgörande för hur mycket du får. På gott och ont.

Man ska vara medveten om att varje enskilt objekt är unikt. En väldigt attraktiv bostad kan dra upp snittpriset i ett område och på samma sätt kan en bostad i ett sämre skick fungera som ett statistiskt ankare. Statistik säger mycket, men långt ifrån allt.

Det finns olika källor som går att använda sig av för att ta reda på statistik över bostadspriser. En av de absolut bästa är Mäklarstatistik där du enkelt, snabbt och effektivt kan hitta priser i olika städer och geografiska områden. På den sidan rapporterar dagligen – sedan 2005 – mäklare över hela Sverige in försäljningssiffror och det ger en bra och heltäckande bild. Nackdelen är att du måste registrera ett konto för att ta del av statistiken samt att de valt att dela in sina tjänster för exempelvis mäklarkontor, media och för företag och organisationer. Tjänsten är smidig för dessa olika områden, för privatpersoner verkar den inte vara fullt lika tillgänglig.

Där kan istället Hemnet erbjuda en tjänst där du kan se över statistiken över bostadspriser. Den är emellertid inte lika komplett som tjänsten ovan, men den har fördelen i att du snabbt – även som privatperson – kan se vilka prisbilder som finns.

Ett tredje alternativ för att skaffa dig mer kunskap om bostadspriser är att använda sig av Boolis tjänster. Där finns ingen tydlig statistik, men du kan hela tiden se vilka slutpriser som olika bostäder sålts för. Den sidan bygger på uppgifter från lagfarter och det kan vara bra att använda den tjänsten om du exempelvis är nyfiken på hur mycket grannens bostad egentligen såldes för. Tjänsten kan även vara bra om du står inför att köpa en bostad i ett specifikt område och vill veta ungefärliga priser där.

Bostadspriser statistik – historik

En annan sak som ofta efterfrågas gäller bostadspriser och statistik rent historiskt. Hur har den historiska utvecklingen sett ut gällande bostadspriser i Sverige och i exempelvis Stockholm?

Stämmer känslan som många har att priserna gått upp under de senaste decennierna? Visst stämmer den känslan. Faktum är att priserna i Sverige har haft markanta ökningar under de senaste 20 åren. Över hela riket kan man se en procentuell ökning med hela 579% under en tjugoårsperiod för bostadsrätter. De senaste fem åren så har priserna ökat i snitt – över Sverige och för bostadsrätter – med 64%.

Stockholm är det län med störst ökning? Det skulle man kanske kunna tro och ta för givet, men riktigt så är det inte. Faktum är att det län som haft den största procentuella utvecklingen under de senaste tjugo åren för bostadsrätter är Värmland där en ökning med närmare 1537% kan redovisas och där de senaste fem åren har inneburit en genomsnittlig ökning med 99%.

Sämst i klassen? Jämtland har en ökning på “bara” 317% under de senaste 20 åren. Stockholm redovisar en ökning som ligger på ungefär samma nivå som rikssnittet: 516% upp.

Prognos för bostadspriser

Framtiden ser med andra ord väldigt ljus ut? Baserat på historien kan man också se att bostadspriserna borde öka och att man därigenom också kan göra riktiga klipp genom att vänta? Inte riktigt. Faktum är att många – exempelvis SEB – spår att priserna kommer att sjunka. Och, man ska även vara medveten om att det finns väldigt många faktorer som kan komma att påverka framtidens bostadspriser.

Hur mycket bygger man – och finns det bostadsbrist? Hur mycket kommer man att få lov att låna? Hur ser reporäntan ut? Vad sker i omvärlden och i Sverige med arbetslöshet, BNP och tillväxt? Även den rent psykologiska effekten spelar roll: vi drivs ofta att varandra och priserna kan påverkas av detta. Man säljer ofta, så att säga, i kluster och när priserna är höga. Börjar man se att försäljningarna minskar som en följd av att priserna tenderar att gå ner så kan det skapa en situation där priserna i fråga sjunker än mer – och mycket fortare.

Framtiden är spännande, men den är väldigt oviss gällande bostadspriser. Det kan komma en tydlig reaktion på de senaste tjugo årens enorma utveckling. Men, det kan lika gärna vara så att utvecklingen i fråga fortsätter.