Mäklarsamfundet flyttstädning

En flyttstädning ska alltid genomföras i samband med att man flyttar. Det må låta som ett på förhand ganska enkelt projekt, men faktum är att denna städning tar väldigt lång tid. Detta då allt i bostaden ska städas – och där man dessutom måste vara ytterst noggrann.

Vad ska man då städa och vad händer om man missköter sin flyttstädning? Om man inte kommit överens med köparen av bostaden – exempelvis genom ett avdrag på priset – så är en flyttstädning obligatorisk och något som måste ske. Om inte så riskerar man att få krav ställda på sig från köparen och där man slutligen tvingas betala ersättning. Mäklarsamfundet har tagit fram en checklista över vad som inkluderas i en flyttstädning och följande punkter är hämtade ur den:

Checklista att följa för en godkänd flyttstädning

Bostadsrum:

Samtliga målade väggar ska rengöras. Detta även bakom element. Fönster ska tvättas – både in- och utvändigt. Alla fönsterbågar ska torkas av och likaså gäller för persienner och snickerier.

Garderober ska rengöras invändigt, ovanpå och utvändigt. Alla hyllor ska vara avtorkade. Golvlister torkas av och likaså trösklar. Golvet ska dammsugas och torkas. Alla krokar, skruvar och spikar tas bort.

Badrum:

Badrumskåpet ska rengöras – speglarna ska tvättas. Tvättställ, toalett, badkar och/eller duschkabin rengörs noggrant både invändigt och utvändigt. Alla golvbrunnar ska rensas. Golvet och väggarna ska rengöras – och likaså för allt kakel.

Köket:

Alla ytor ska rengöras och detta även bakom element. Här ska även målade tak tvättas av. Spisen ska dras fram och rengöras – noggrant – på alla sidor, även bakom och på väggen. Fläkten ska rengöras – samt alla ventiler. All armatur ska plockas ned och diskas.

Kylen ska rengöras grundligt och frysen ska frostas av och rengöras. Alla skåp ska vara avtorkade och samma sak gäller för kökslådor.

I övrigt:

Så ska tvättmaskin, torktumlare och torkskåp – om dessa saker finns – vara ordentligt rengjorda och där alla filter är rensade. Alla övriga ytor och områden ska vara urplockade och städade. Finns det en trädgård eller en tomt så ska denna vara i fint skick. Finns skrot eller gammalt byggavfall så måste detta avlägsnas.

Överväg professionell hjälp

En flyttstädning kräver noggrannhet och den tar tid att genomföra. Den sker dessutom vid en tidpunkt då man ofta har fokus på annat – att komma på plats i den bostad dit man flyttat – och är slutkörd efter en tuff flytt.

Ett alternativ är att anlita en städfirma och därigenom få en professionell städning utförd. Det kostar pengar – naturligtvis – men långt ifrån så mycket som många verkar tro. Med rut-avdraget behöver det inte bli så kostsamt. Överväg det alternativet om du känner att du inte orkar med att städa och där du vill slippa drabbas av krav från köparen. Du måste flyttstäda, det kommer du inte undan.