Checklista för flytt

Ska du flytta? Det är ett projekt som alltid för med sig spänning. Du kommer – oavsett vart du tar vägen – att starta ett nytt kapitel i livet. Målet är att komma på plats i den nya bostaden och påbörja det nya livet. Men, vägen dit kan vara kantad av bekymmer. En flytt måste alltid planeras noggrant.

Först och främst så måste man göra en del jobbiga saker i form av att genomföra en adressändring, ringa Skatteverket och göra en flyttanmälan, kontakta elleverantör och försäkringsbolag samt eventuellt säga upp abonnemang för sophämtning och läsa av vattenmätaren om man flyttar från en villa. Det är saker som måste vara klart innan man påbörjar flytten.

Själva flytten kräver även annan planering. Det första är att man bestämmer sig för om man ska ta hjälp eller om man ska flytta på egen hand. Att ta hjälp kostar pengar, men det är ett smidigt sätt att flytta på som ger dig goda möjligheter att kunna fokusera på att komma på plats. Väljer du detta alternativ så är rådet att du undersöker marknaden och att du inte väljer en flyttfirma utan vidare undersökning.

Tyvärr finns det en väldigt varierande kvalitet hos olika flyttföretag och detaljer som referenser, försäkringar, erfarenhet och rätt typ av fordon är viktiga att du har koll på. Samma sak för F-skatt. Vill du använda ditt Rut-avdrag så är detta ett måste. Kolla det med Skatteverket innan.

Flytta på egen hand – tänk på detta

Väljer du att flytta utan professionell hjälp så kommer du att komma billigare undan – men du kommer också att möta större utmaningar. För att underlätta så har vi skapat en checklista som förhoppningsvis gör din flytt enklare.

  1. Börja med att kontakta bensinstationer för att hyra en flyttbil. Gör detta i god tid innan. Lite beroende på var du bor så kan det finnas en ganska hög konkurrens om dessa så se till att du verkligen får tag på en. Du kan även med fördel ringa och dubbelkolla innan så att bilen i fråga verkligen finns där då du ska hämta den. En flyttbil är definitivt att föredra framför ett släp. Se, givetvis, till att du också får köra den – eller att någon i sällskapet har rätt körkort.
  2. Kartonger. Ta i från tårna. Köp A) riktiga flyttkartonger och B) flera än du tror dig behöva. Det kommer att behövas. Kartonger kan även hyras i vissa fall hos olika flyttföretag och en annan möjlighet är att du väljer att beställa flyttlådor i plast som sedan returneras i samband med att flytten är avslutad. Rejäla flyttkartonger gör skillnad och din flytt avsevärt mycket enklare.
  3. Kontakta vänner. Du kommer att behöva hjälp och nu är det läge att ringa in alla gamla innestående tjänster du har – eller påbörja en tjänstlista för din släkt och dina vänner. Se till att så många som möjligt kan vara med i någon mån. Och – se till att bjuda på lite tilltugg och förtäring efteråt. Det är de värda.
  4. Packa innan. En flytt blir enklare om du packat allt i god tid innan. Under veckan som föregår flytten kan du använda en uppsättning porslin och klara dig med några plagg ur garderoben. Hur man ska packa är en annan fråga. Några tips: aldrig för tungt och gärna blandat. Lägg tunga saker i botten och fyll sedan på med lättare textilier.
  5. Skruva isär. Se till att demontera bokhyllor, soffan, sängen, matbordet och allt annat som har den möjligheten. Det ger att ni kan bära snabbare och mer effektivt.
  6. Märk. Märk alla kartonger tydligt och på varje sida. Det underlättar inflytten. Skriv exempelvis Förråd om kartongen ska ner i källaren snarare än till köket. Har du saker som du är extra rädd om så bör du packa dessa separat och ta dessa inne i bilen.
  7. Bär rätt. Undvik att se flytten som en arena att visa sin styrka på. Bär hellre flera gånger än att lasta på flera stycken kartonger på samma gång. Kom ihåg att benen och rumpan är starkare än rygg och armar: det är därifrån kraften i lyften ska hämtas.
  8. Packa bilen. Utse en person till packmästare och vars uppgift blir att stuva in så mycket som möjligt i flyttbilen. Tänk även på att nyttja höjden. I taket finns ofta krokar där man kan hänga upp lampor och därmed också spara plats – och minska riskerna att dessa går sönder.
  9. Städa. Lämna alltid dammsugare, trasor, rengöringsmedel, trasor, handdukar, fönsterraka och annat kvar i den gamla bostaden. Innan du lämnar över nycklarna ska en rejäl flyttstädning genomföras. Lycka till!