Kategorier
Juridik

Bodelning vid separation 

En bodelning innebär att ett par bestämmer vem som ska ha vad vid en skilsmässa eller separation. Man kan skriva avtal hos en advokat och få hjälp i ärendet. 

Det vanligaste är att bodelning sker när ett par ska skiljas eller separera, men ibland vill man dela upp bohaget under pågående äktenskap. Då får man komplettera ett avtal om bodelning med ett äktenskapsförord. Allt detta hjälper en advokat till med. 

Bodelning är förstås lättast om man är sams, och ofta gör man upp i samförstånd om vem som ska ha sakerna. Frun kanske inte är så intresserad av makens myntsamling eller fågelkikare, och maken vill inte ha fruns smycken eller vävstol.

Bodelning av juridiska skäl

När ett par har gemensamma barn är det inga direkta problem med ägodelarna, men om den ene har barn från ett tidigare förhållande och dessutom äger ett framgångsrikt företag, kan det bli aktuellt att klargöra vad som gäller juridiskt. 

Ibland är man överens men vill ha det nedskrivet på papper. Fruns ärvda sommarstuga kan mycket väl betraktas som en personlig egendom. Sök hjälp hos en advokatbyrå som skriver dokument beträffande bodelning. Ibland sker en adoption av makens barn för att jämställa alla barnen vid fördelning av arv. 

Bodelning när man är sams 

Att skriva ett bodelningsavtal när man är sams är en enkel åtgärd för att slå fast vad som händer om en part skulle bli sjuk, få demens eller omkomma. Det är ett slags familjeförsäkring. När en skilsmässa är ett faktum och man inte alls är överens behövs det ofta rådgivning vid bodelning för att lösa konflikten.

För såväl testamente, äktenskapsförord som avtal om bodelning är det säkrast att anlita jurist för att upprätta de dokument som behövs. Det är bra att göra det när man är sams och båda är friska och vid fullt medvetande.