Har du funderat på att köpa hus men känner dig lite olustig inför tanken på att det kan finnas vad som kallas för dolda fel? Finns det något finurligt sätt att skydda sig mot dolda fel i ett hus?
Låt oss titta på vad som gäller när det kommer till dolda fel. Finns det några kriterier som ska uppfyllas och vems ansvar är det? Köparens eller säljarens? Det som skulle bli drömkåken kan lätt bli en bisarr mardröm om det visar sig att huset du köper har dolda fel. Vi ska ta oss en titt på hur du kan agera och hur du går tillväga om du skulle hitta några doldisar när du köpt huset du vill ha.
Fem kriterier som gäller i alla lägen
För det första ska felet ha funnits vid köptillfället, och inte varit möjligt att upptäcka trots att du genomfört en noggrann besiktning. Du har alltså gjort allt som står i din makt för att försäkra dig om att huset är i gott skick, vilket ibland kan vara lite svårt att bevisa.
För det andra ska det inte ha gått att upptäcka. För det tredje ska det inte vara förväntat och för det fjärde ska felet påverka marknadsvärdet. För det femte är du som säljare ansvarig för dolda fel upp till tio år efter att köpet gått igenom. Det finns försäkringar för dolda fel som du som säljare kan ta och det är en trygghet för både den som säljer och den som köper. Läs mer om dolda fel på denna hemsida: https://www.doldafelhus.se/